Ο Ιταλός σχεδιαστής Giorgio Armani είναι κάτι σπάνιο στη μόδα λόγω της ανεξαρτησίας του brand του. Ο βασιλιάς της ιταλικής μόδας διατηρούσε πάντα αυστηρό έλεγχο της εταιρείας που ίδρυσε και ότι η προσοχή στη λεπτομέρεια επεκτείνεται στους σαφείς κανόνες για τον τρόπο λειτουργίας της μετά τον θάνατό του.
Στα 89 του χρόνια, ο Αρμάνι παραμένει ο Διευθύνων Σύμβουλος και ο μοναδικός μέτοχος της εταιρείας που δημιούργησε με τον εκλιπόντα συνεργάτη του τη δεκαετία του 1970. Μόνο πέρυσι κατέγραψε τζίρο 2,35 δισ. ευρώ.
Χωρίς παιδιά, υπάρχουν εικασίες για το μακροπρόθεσμο μέλλον της αυτοκρατορίας της Αρμάνι και εάν, σε μια βιομηχανία που κυριαρχείται από ομίλους πολυτελών ετερογενών δραστηριοτήτων, θα μπορέσει να διατηρήσει την ανεξαρτησία που τόσο εκτιμά.
Ένα έγγραφο του 2016, που μέχρι τώρα κρατούνταν μυστικό, το οποίο κρατούσε συμβολαιογράφος στο Μιλάνο και αναλύθηκε από το Reuters, καθορίζει τις μελλοντικές αρχές διακυβέρνησης για όσους κληρονομήσουν τον όμιλο, ενώ ένα άλλο αναφέρει άλλα θέματα όπως η διατήρηση θέσεων εργασίας στην εταιρεία. Είναι το αποτέλεσμα μιας έκτακτης συνάντησης που κάλεσε ο δημιουργός εκείνη τη χρονιά για να υιοθετήσει νέο καταστατικό για την ομάδα, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ μόνο μετά το θάνατό του.
Το πρώτο έγγραφο εξηγεί πώς οι κληρονόμοι πρέπει να προσεγγίσουν μια πιθανή εισαγωγή στο χρηματιστήριο – αν και μόνο πέντε χρόνια μετά το θάνατο του ιδρυτή – και οποιαδήποτε πιθανή συγχώνευση ή εξαγορά. Όσον αφορά την αισθητική και την υπογραφή της Armani, είναι υποχρεωμένη να διατηρήσει ένα «ουσιώδες, μοντέρνο, κομψό και διακριτικό στυλ, με προσοχή στη λεπτομέρεια και τη χρηστικότητα».
Reuters/POOL
Ποιος θα πετύχει;
Οι κληρονόμοι του Αρμάνι αναμένεται να περιλαμβάνουν την αδερφή του, άλλα τρία μέλη της οικογένειας που εργάζονται στην επιχείρηση, καθώς και τον επί μακρόν συνεργάτη Pantaleo Dell’Orco και το ίδρυμα αλληλεγγύης.
Το καταστατικό χωρίζει το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας σε έξι κατηγορίες με διαφορετικά δικαιώματα ψήφου και εξουσίες ─ έχοντας τροποποιηθεί τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους για τη δημιουργία ορισμένων θέσεων χωρίς δικαίωμα ψήφου.
Η ομάδα Armani, η οποία εκπροσωπεί τον δημιουργό και την οικογένεια, αρνήθηκε να σχολιάσει το έγγραφο ή το περιεχόμενό του.
Δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα διανεμηθούν τα διαφορετικά πακέτα μετοχών, αλλά ειδικοί στη διαχείριση επιχειρήσεων λένε ότι πρέπει να διασφαλιστεί μια σχετικά ομαλή μετάβαση, δίνοντας στο διοικητικό συμβούλιο κεντρικό ρόλο. «Είναι ένας οργανισμός που μειώνει τα περιθώρια διαφωνίας μεταξύ των κληρονόμων», εξήγησε στο Reuters ο Guido Corbetta, καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Bocconi, στο Μιλάνο.
Ο Τζόρτζιο Αρμάνι έχει μια μικρότερη αδερφή, τη Ροζάνα. δύο ανιψιές, η Σιλβάνα και η Ρομπέρτα. καθώς και ένας ανιψιός, ο Andrea Camerana. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι Armani, ο Dell’Orco θεωρείται επίσης μέρος της οικογένειας. Επί του παρόντος, είναι όλοι μέλη του διοικητικού συμβουλίου και, με εξαίρεση τη Rosanna, εργάζονται όλοι στην ομάδα.
Η Silvana και η Dell’Orco είναι σχεδιαστές και έχουν συνεργαστεί στενά με την Armani για δεκαετίες, η οποία τους αποκαλεί «υπολοχαγούς στυλ». Το καταστατικό του 2016 ορίζει τη διαδικασία για τον διορισμό των μελλοντικών δημιουργικών διευθυντών για τις γυναικείες και ανδρικές σειρές, καθιστώντας τους δύο σχεδιαστές τις υποτιθέμενες επιλογές.
Reuters/POOL
Η ανιψιά του Ρομπέρτα είναι διευθύντρια ψυχαγωγίας και VIP Relations, ενώ ο Andrea Camerana είναι γενικός διευθυντής του Sustainability.
Κληρονομιά να διαρκέσει
Ο Armani δημιούργησε επίσης ένα ίδρυμα το 2016 που έχει επί του παρόντος μικρή συμβολική συμμετοχή, αλλά προορίζεται να διαδραματίσει θεμελιώδη ρόλο στην προστασία της επιχείρησης, την οποία δημιούργησε με τον Sergio Galeotti ─ πριν πάει μόνος όταν πέθανε ο σύντροφός του (επιχείρηση και ζωή) το 1985.
Ο στόχος είναι η επανεπένδυση κεφαλαίων σε αιτίες κοινωνικής αλληλεγγύης και η διατήρηση της διαρκούς επιρροής της Armani στην ομάδα. Το καταστατικό του ιδρύματος, στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters, προβλέπει τη διαχείριση της συμμετοχής των μετόχων με στόχο τη δημιουργία αξίας, τη διατήρηση των επιπέδων απασχόλησης και τη συνέχιση των αξιών της εταιρείας. Ο όμιλος Armani έχει περίπου εννέα χιλιάδες υπαλλήλους.
Η συμφωνία θυμίζει εκείνη που υιοθέτησε ο ιδρυτής της Rolex, Hans Wilsdorf, ο οποίος άφησε τη μάρκα σε ένα ίδρυμα το 1960 που εξακολουθεί να κατέχει την κατασκευή πολυτελών ρολογιών.
Ο Armani υπερασπιζόταν πάντα την ανεξαρτησία της εταιρείας του και απέκλειε το ενδεχόμενο συγχώνευσης, ειδικά με τους γαλλικούς ομίλους που κατάπιαν ιταλικές μάρκες όπως η Gucci, που σήμερα ανήκει στην Kering.
Reuters/YARA NARDI
Το καταστατικό του ομίλου προβλέπει επίσης «μια προσεκτική προσέγγιση στις εξαγορές με μοναδικό στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων που δεν υπάρχουν εσωτερικά από την άποψη της αγοράς, του προϊόντος ή του καναλιού». Προβλέπουν επίσης τη διανομή του 50% των καθαρών κερδών στους μετόχους.
Οποιαδήποτε εισαγωγή στο χρηματιστήριο απαιτεί την ευνοϊκή ψήφο της πλειοψηφίας των διευθυντών «μετά το πέμπτο έτος από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταστατικού», αναφέρεται στο έγγραφο. Ο όμιλος Armani αρνήθηκε να σχολιάσει ένα πιθανό ενδιάμεσο απόσπασμα.
«Οι ιδρυτικές αρχές δείχνουν την επιθυμία του Armani να μεταδώσει και να παρατείνει την ιδέα του για μια εταιρεία, μια επιχείρηση, υπάρχει μια επιθυμία για αιωνιότητα», σημειώνει ο καθηγητής Corbetta.
Παρά τον σχολαστικό σχεδιασμό του, γεγονός είναι ότι το μέλλον είναι πέρα από τον έλεγχο της Αρμάνι. «Οι κανόνες μπορούν να περιορίσουν λίγο την εταιρεία και να γίνουν ασυμβίβαστοι με δραστικές αλλαγές στην αγορά», καταλήγει ο ειδικός.